maanantai 26. syyskuuta 2016

Viiltoja, osa 3 (Loppu?)



Astuessaan takaisin viileälle käytävälle Molitva oli kuitenkin vapaa. Ilta oli jo laskenut mailleen ulkona ja Tammen yleensä elämää sykkivä sydän oli pimeä paikka jopa hänen tottuneille silmilleen. Hänen huoneensa ei kuitenkaan ollut kaukana, eikä hän siksi viitsinyt etsiä itselleen valoa, jonka turvin kulkea rakennuksessa. Jossain vaiheessa väsymys oli peitonnut nälän ja Molitva ajatteli pystyvänsä nukkumaan levollisesti vaikka söisi uudelleen vasta aamun tultua.

Niin hän olisi nukkunutkin, ellei hänen huoneensa ovi olisi ollut jäykkä. Se avautui harvoin vain kahvaa kääntämällä ja siksi hän nytkin joutui painamaan toisen kämmenensä sitä vasten, valmiina työntämään sen auki. Silloin hän tunsi ne kämmentensä alla. Molitva jähmettyi ihmeissään ja yritti nähdä pimeässä mitä hänen ovelleen oli tapahtunut, mutta kun yritys oli toivoton, hän vain seurasi syviä viiltouria sormenpäillään. Silloin hän olisi voinut kirota, vaikkakin sitten tyhjälle käytävälle. Ulkona sade jatkoi tanssiaan ja ropisi läheisiin ikkunoihin hänen yrittäessä etsiä jotain valonlähdettä ja havuten käytävän kynttilänpidikkeitä. Kuten aina, niiden kannattimessa oli välineet tulentekoon ja parin yrityksen jälkeen Molitva sai aikaan pienen liekin, jonka hän istutti kynttilän sydämeen.

Sen hämyisessä valossa Molitvan ovi oli kauheampi katsella kun hän oli mielessään edes pystynyt kuvittelemaan. Se seisoi jykevänä saranoidensa varassa, mutta yläkarmista aina hänen lanteidensa korkeudelle kulki rosoisia viiltoja, aivan kuin joku olisi toistamiseen kuljettanut veistään puuta pitkin. Ne olivat syviä ja uhkaavia, eikä Molitva väsyneessä mielentilassaan keksinyt ketään, joka olisi vihannut häntä niin, että olisi alentunut sellaiseen tekoon. Hetkeen hän ei edes tiennyt mitä tehdä, mutta sitten hän tokeni sen verran, että käveli suoraan takaisin Eternian työhuoneelle ja ilmoitti tapahtuneesta.

Lopulta heitä oli yläkerrassa kolme, Molitva, Eternia ja vanha Nirkonen, joka oltiin hätyytetty vain koska hän yksin heistä kaikista kantoi jotain vastuuta rakennuksen tilojen hoidosta. Heti nähdessään oven mies oli purrut harvenneita hampaitaan ja hengittänyt sihahtaen sisään.

”Saamari sentään jos tämä on kakaroiden tekosia. Minä nyljen joka ikisen heistä”, Nirkonen nurisi ja kuljetti parkkiintuneita käsiään ovella samoin kun Molitva vain hetkeä aiemmin.

”Mitään ei ole kuitenkaan viety?”, Eternia kysyi huolen ryppy kulmakarvojensa välissä.

”En usko, että on. Ovi oli lukossa ennen kun avasin sen hetki sitten”, Molitva vastasi ja kieltäytyi tuntemasta epäilyksen kylmää sydämessään.

”Toki tämä ei ole ollut tällainen kauaa? Eikö kukaan asukeista ole huomannut tai kuullut mitään?”

”Suurin osa heistä on tien päällä. Norokko ainoana lienee huoneessaan, mutta hänen tilansa ovat niin käytävän perällä, että hän tuskin on huomannut mitään tai olisi ainakin ilmoittanut jos asia olisi ollut toisin”, Eternia sanoi vaisun tunteettomalla äänellään, joka olisi missään muussa tilanteessa ollut koominen vastakohta Nirkonenin räikeälle kiroamiselle.

”Hänen on kuitenkin täytynyt kulkea oven ohi päivän aikana. Jos hän ei osaa kertoa missä välissä viillot ovat tulleet, niin ainakin hänen täytyy voida kertoa missä vaiheessa ne eivät vielä olleet siinä”, Molitva pohti ja olisi halunnut selvittää ilkivallan syyt heti, mutta Eternia ei nähnyt järkeä Norokkon herättämisessä.

”Nuo jäljet odottavat meitä aamuun, eikä tapaus tästä vanhene. Jos mielitte olla hyödyksi, niin Molitva voisi tarkistaa, ettei hänen omaisuuteensa ole koskettu, ja Nirkonen voisi tutkia löytyykö talosta tai pihalta mitään, mikä voisi liittyä tähän inhottavaan tekoon. Muussa tapauksessa tapaamme aamulla ja katsomme mitä voimme tehdä asian eteen.”

Ja niihin sanoihin ja siihen päätökseen oli Molitvan tyytyminen. Hän astui huoneeseensa varautuneesti, aivan kun se olisi ilkivallan takia muuttunut itsessään joksikin tuntemattomaksi ja kylmäksi. Kalpeiden ikkunoiden suoma vähäinen valo ei kielinyt kuitenkaan mistään, mikä olisi ollut toisin. Varjoissa oli hänen lipastonsa, kaappinsa, hänen siististi pedattu sänkynsä, joka odotti häntä nukkumaan. Mielummin hän kuitenkin sytytti valoja ja istui pitkän aikaa sänkynsä jalkopäädyssä päällystakki päällään, ajatuksiinsa vaipuneena. Hän onki kirjeen taskustaan ja asetti sen tyynylleen kynttilänvaloon, missä sen kermanvalkea kylki mukaili loimun valoa.

Hyvin hitaasti Molitva lopulta nousi ja asettui kodikseen. Hän avasi hiuksensa ja antoi niiden roikkua kosteana, vaaleana verhona omilla kasvoillaan. Jos hän olisi voinut hieroa uneliaisuuden silmistään hän olisi nyt tehnyt niin, mutta mikään yksinkertainen ele ei saanut häntä ajattelemaan selkeämmin. Nuori mies huokasi syvään ja venytti hartioitaan, pohtien ja tietäen, että hänen pitäisi mennä nukkumaan. Ei ollut mitään, jota hän olisi voinut siinä hetkessä ja tilanteessa tehdä.

Oven viillot kuitenkin pitivät häntä valveilla ja silloin kun hän tietoisesti ajatellut mitään, hän huomasi kääntyvänsä katsomaan yhä uudestaan ovea päin. Sisäpuolelta se oli tietenkin aivan kunnossa, yhtä kulunut ja tuttu kuin se oli aina ollut, juuri sellainen, millaisena hän muisti sen. Kylmät väreet kuitenkin juoksivat hänen turtuneen ihonsa alla kun hän mietti, kuka oli purkanut vihaansa niin brutaalilla tavalla. Hänelle se kaikki oli hyvin henkilökohtaista, eikä hän uskonut että se oli muuta teon tekijällekään.

Molitva aikoi ryhtyä nukkumaan kun päättikin käydä vielä viimeistä kertaa käytävällä. Hän ei tiennyt mitä hyötyä siitä oli kenellekään, korkeintaan se rauhoittaisi hänen omaa hermostunutta mieltään. Se oli aivan samanlainen, millaiseksi hän oli jättänyt sen vetäydyttyään jo huoneensa hämärään: vetoisa ja ikkunaa vasten rummuttavien vesipisaroiden kirjoma. Kynttilöiden hento kulo seurasi Molitvan perässä ja hän jätti ovensa auki, jotta ne toisivat edes aavistuksen lisävaloa hiljaiseen tilaan. Molitva oli aina ollut huono nukkumaan, mutta hän ei myöskään rakastanut yötä tai pimeää. Päinvastoin, koko näyssä oli jotain niin irrallista ja tyyntä, että hän olisi sallinut itsensä pelkää sitä ellei hän olisi ollut jo aikuinen mies.

Molitva astui käytäväikkunoiden ääreen ja katsoi alas pihoille, joita tuskin erotti laskeutuvassa hämärässä. Pienet valosydämet sykkivät siellä, missä joku vielä valvoi ja vahti niiden harvojen tammensilmäläisten unta, jotka olivat tulleet kotiin yötä vasten. Oli todennäköistä, ettei mitään johtolankoja löytyisi sellaisen koiranilman jälkeen. Ulkona oli jo niin pimeääkin, ettei vanha Nirkonen löytäisi mitään vaikka joku todella olisi liikkunut salaa päämajan mailla.

Juuri silloin pieni ilmavirta tuntui kosteankin paidan läpi Molitvan käsivarressa. Hän käänsi katseensa käytävälle ennen kun ymmärsi, ettei se ollut peräisin sieltä. Yksi käytäväikkunoista oli auki, mutta niin pienesti, että Molitvan piti raottaa sitä omilla sormenpäillään nähdäkseen oliko hakanen todella auki. Ikkunaruutu aukesi ulospäin pienesti narahtaen ja sateen laiska ropina kuului samassa kovempaa. Raikas ilmavirta pyyhki Molitvan kasvoja ja toi mukanaan tuoksuja alhaalla kasvavista pensaista ja pähkinäpuista. Ikkunan avattuaan mies oli jättänyt painostavan, hämärän käytävän ja näki edessään nyt alkavan yön, jossa hän oli itse kyyristellyt vielä vähän aikaa sitten.

Asia ei olisi vaivannut Molitvaa ollenkaan, elleivät muut ikkunat olisi olleet visusti säpeissään. Ehkä joku oli unohtanut sulkea sen yhden ainoan, se ei olisi ollut mitään muuta kuin inhimillinen virhe, mutta Molitvan oli sinä iltana vaikea uskoa sattumiin. Hänen oma ovensa seisoi käytävän varrella ja piilotteli viilleltyjä kasvojaan pimeässä. Molitva kumartui pidemmälle ikkunalaudan yli ja katsoi alas nähdäkseen olisiko joku todella voinut kiivetä ylös ja tulla sisään käytäväikkunan kautta, mutta tehtävä näytti toivottomalta. Vaikka Tammensilmän päämaja oli puuta ja sen ulkoseinässä oli satunnaisia ulkonemia, ei niistä saanut kunnollista otetta eikä kenelläkään olisi riittänyt sormivoimaa sellaiseen kipuamiseen.

Molitva veti viimeisen kerran märkää ilmaa keuhkoihinsa ja yritti sitten sulkea ikkunan vain nähdäkseen, ettei hakanen ollut vain auki vaan rikki. Se riitti jo selittämään, miksi ikkuna oli jäänyt auki aiemmin päivällä ja Molitva soimasi itseään omasta hätiköinnistään. Hän oli liian nopea ajattelemaan ja etsimään tietoisia tekijöitä sellaisistakin tilanteista, missä niitä ei ollut. Sellainen hän oli aina ollut, siksi hän menestyi Tammensilmän kaltaisissa järjestöissä, mutta hetkeksi hän oli pelästyttänyt itsensä. Molitva sulki ikkunan parhaansa mukaan ja meni sitten takaisin huoneeseensa, aikomuksenaan lukea Élan lähettämä kirje ennen yöpuulle käymistä.

Molitva ei olisi pitänyt itseään läheskään niin tyhmänä jos olisi tuonut yhden kynttilöistään mukanaan ikkunalle ja erottanut ne puuhun painuneet jäljet, jotka olivat liian pieniä nähtäväksi pelkässä käytävän hämärässä. Voi olla, ettei hän silloinkaan olisi uskonut kenenkään oikeasti kiivenneen kahta kerrosta ylös äkkijyrkkää ulkoseinämää, mutta ne ilmiselvät kynnenjäljet olisivat saaneet hänet ajattelemaan.


(Loppu?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti