lauantai 10. syyskuuta 2016

Viiltoja, osa 1 (+ tilapäivitys)



Morkoneemien mailla satoi. Molitva ei tiennyt kumpaa olisi ikävöinyt vähemmän, jääkylmää tihkua, joka uhkasi valua läpi paksuimmastakin hupusta, vai mutaa, jossa hän oli jo ryvettynyt polvia myöten. Märät vaatteet eivät enää tarjonneet lämpöä tai lohtua matkaa nähneelle, vaan ne olivat muodostuneet kylmäksi kahleeksi, jota Molitva kantoi ihollaan enää vain säädyllisyyttään. Ankean harmaa vesiverho pyyhkiytyi horisontin yli vailla kiirettä, eikä sen takaa paistanut edes ilta-aurinkoa.

Molitva havahtui surkeasta olotilastaan vasta kun kuuli avainten kilinän suuren messinkiportin takaa. Sameasta maisemasta hän erotti ensin vain hahmon, mutta lähemmäksi päästyään sillä oli kasvot ja ääni.

”Nirkonin, hyvän tähden”, hän valitti väsyneenä ja äreissään kun vanha mies linkutti lähemmäksi. Vastaukseksi hän ei kuitenkaan saanut aluksi kuin vähättelevän kädenheilautuksen.

”Älä edes aloita, poika. Kyllä sinunkin kuninkaallinen perseesi hieman vettä kestää.”

Molitva yritti estää alahuultaan värisemästä kylmästä ja astui portin alle katsoakseen miestä silmiin.

”Minä olen odottanut täällä pienen ikuisuuden. Tella vietiin talliin heti kun ratsastin pihaan. Ymmärrä, hevoseni saa parempaa kohtelua kuin minä.”

Avaimen kääntyminen vanhassa lukossa oli suloisin ääni, jonka Molitva sinä iltana kuuli. Nirkonin avasi hänelle porttia juuri sen verran, että vaalea Hayenin lapsi pääsi astumaan sisään pihamaalle.

”Voi kuule, ehkä on parempi että tyttö tuli kysymään minulta neuvoa sen sijaan, että olisi päästänyt sinut suoraan sisälle. Sinun paikallasi olisi voinut olla mikä tahansa kulkuri tai murhamies.”

”Minä en taida juuri näyttää kulkurilta.”

”Tässä säässä kaikki näyttävät siltä”, Nirkonen sanoi vaisusti ja sulki portin Molitvan jäljessä.

Molitva ei muistanut koskaan kuulleensa Nirkonenin ikää, mutta hän ei tuntunut vanhentuneen päivääkään siitä, kun mies oli nähnyt hänet ensimmäistä kertaa. Toki Nirkonenin hahmo oli vuosien kuluttama ja kumara, mutta häneen ei tuntunut osuvan sitä lopullista vanhuuden nuolta, joka olisi tehnyt hänestä heikon ja jättänyt hänet istumaan takan äärelle. Nytkin Nirkonen vähät välitti sateesta ja kulki paljain päin siinä missä Molitva vielä yritti pysytellä kuivana huppunsa kätköissä. Vanha mies taputti häntä olalle pari kertaa kuin toivottaakseen tervetulleeksi siihen kotiin, joka Tammensilmä oli nyt heille molemmille.

”Kaiken maalaisjärjen mukaan sinun pitäisi olla tällä hetkellä monia mantuja etelämpänä. Tapahtuiko Rohellossa jotain?”, Nirkonen kysyi kun he kävelivät puupilarien ja vesisateen reunustamaa pihatietä pitkin. Ilma tuoksui mudalle ja sateen raikastamalle nurmelle, mutta sen alla Molitva saattoi tuntea jo syksyn painon, miten se kietoutui hänen väsymykseensä kuin tullakseen yhdeksi sen kanssa.

”Suuria ongelmia. Olisin ehkä voinut selvitä niistä, mutta en halunnut laittaa päätäni kirjaimellisesti pantiksi. Eternia saa kirjoittaa minulle lisää kulkulupia ja hankkia valtakunnan sinettejä jos haluaa, että matkaan enää yhtään syvemmälle niille maille”, Molitva selitti tasapaksulla äänellä, haluamatta oikeastaan muuta kuin syödä mahansa täyteen lämmintä ruokaa ja käydä nukkumaan.

”Pahoja ja levottomia seutuja, sitä ne ovat. Liian paljon epätoivoisia ihmisiä, joilla ei ole mitään menetettävää. Sano minun sanoneen, poika, minä en ole koskaan elämässäni nähnyt Rohelloa hyvinvoivana ja onnellisena”, Nirkonen sanoi nostaessaan kantamansa lyhdyn koukkuun ovenpieleen.

”Ja minä olen elänyt pitkän ja mielenkiintoisen elämän.”

Molitva hymyili silloin, tosin vain osoittaakseen, että oli kuunnellut.

Molitva piti Nirkonenista siitä samasta yksinkertaisesta syystä kuin kaikki muutkin, jotka kulkivat Tammen suurista puuovista. Hän oli aina ottamassa heitä vastaan kun he räpiköivät kotiin maailman myrskyistä, ja viimeinen, joka oli saattamassa heitä matkalle. Molitva ei yllättynyt siitä, ettei vanhus seurannut häntä syvemmälle taloon vaan jäi apurinsa kanssa vahtiin siltä varalta, että joku muu illan selkään lähtenyt vielä saapuisi kotiin.
 
 
 
 
- - - - - - -
 
Tervehdys jälleen!
 
 
Kuten olette varmasti huomanneet, Camp Nanowrimon jälkeinen aika venyi pitkänpuoleiseksi löhölomaksi, jonka aikana en ole blogiani päivitellyt. Nyt asiaan tulee kuitenkin muutos, eikä muusta syystä kuin siksi, että minulla on tarinoita jonkin verran varastossa. Sen pidemmittä puheitta: saanko esitellä tapauksen Viiltoja, joka on enemmän katkelma kuin itsenäinen novellinsa, mutta sisältää monia minulle rakkaita hahmoja ja kohtauksia. Lisäksi se on tarina, joka ei ole minkäänlaisen ulkoisen julkaisu-uhan alla, ja siksi oivaa materiaalia tänne blogin pimentoon.
 
Otan haasteekseni ylläpitää taas jonkinlaista julkaisurytmiä ja pitää teitä ajan tasalla. Kiitos  antamastanne tuesta ja palautteesta~<3
 
Mahtavaa syksyä,
Ruosteruusu~
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti